Image Alt
Blog
Articole Decizii de carieră în 6 pași

Decizii de carieră în 6 pași

Ce vrei să te faci când o să fii mare? Te-ai decis? La ce liceu vrei? La ce facultate mergi? Ce internship o să faci? Vrei să lucrezi în corporație? De pe la 14 ani, conștient sau nu, tot luăm decizii de carieră. Am pregătit pentru tine câțiva pași care să te ajute să iei decizii mai informate:

1. Învață despre… tine

Ce este important pentru tine? Care-ți sunt valorile? Ce îți place să faci? Ce interese ai? Ce la ce te pricepi? Ce deprinderi și aptitudini ai? Cum preferi să interacționezi cu oamenii sau munca ta? Care sunt trăsăturile tale de personalitate? Află de ce unele ocupații sunt mai potrivite pentru tine, iar altele deloc. Pentru asta, poți folosi gratuit diferite teste, poți cere ajutor de psihologul din școala, liceul, sau universitatea ta. Da, cu siguranță există unul. Sau poți cere ajutorul unui consilier în carieră independent, contra cost.

2. Lista de ocupații de explorat

După ce ai înțeles mai multe despre tine, fă o listă de domenii sau joburi despre care crezi că ți s-ar potrivi. S-ar putea să îți dai seama că ai o listă diferită pentru fiecare: valori, interese, personalitate, etc. Identifică joburile care sunt comune pe mai multe liste. Sunt „Ocupații de explorat” pentru tine. Poate ai vrea să fii mereu în interacțiune cu alții și te pricepi să detectezi ușor gusturi și mirosuri, iar prietenii tăi spun despre tine că ești perfecționist. Poate ți-ar plăcea să fii  barista, sau bucătar. Poate sunt meserii care-ți sunt deja foarte cunoscute, iar despre altele s-ar putea să știi foarte puține.

3. Explorează ocupațiile de interes

Există multe moduri de a explora o opțiune de carieră:

  • fă voluntariat, mergi în practică, aplică pentru un internship.
  • întreabă prieteni sau cunoștințe care au acea ocupație 
  • intra pe O*net, e un site care îți da informații despre ocupații.

Una dintre cele mai eficiente metode de explorare este o discuție cu o persoană care practică meseria care te interesează. Ca un jurnalist, întreabă ce e important pentru tine, de la program de lucru, sarcini zilnice, organizații în care ai putea să lucrezi, care e parcursul de studii/specializare pe care ar trebui să-l urmezi, cum e remunerat, etc.

4. Lista scurtă 

Bazat pe ce ai aflat despre tine și joburile de explorat, elimină din lista ta domeniile sau meseriile despre care ai descoperit că, de fapt, nu vrei să le urmezi. Poate sarcinile de lucru nu sunt în acord pe personalitatea sau valorile tale. Poate parcursul de formare necesar cere mai mult timp decât ai. Probabil vei rămâne cu 2-5 ocupații pe listă.

5. Alege o direcție

Cu o lista scurtă de opțiuni în față, o analiză a criteriilor care sunt importante pentru tine și suficiente detalii despre opțiuni, e probabil să fii gata să faci o alegere informată. E important și să știi că vei fi în fața unor astfel de decizii de mai multe ori în viață

6. Fă un plan de acțiune

Un plan de acțiune presupune toți pașii pe care va trebui să-i faci pentru a-ți atinge scopul. Te poți gândi că este o hartă care te duce din punctul A în punctul B, apoi în C și D. Scrie toți pașii necesari pentru a lucra pe rolul sau în domeniul ales. Nu uita să incluzi și posibilele bariere (ex. cunoștințe insuficiente despre industrie sau rol, eventuale presiuni financiare, lipsa suportului din partea familiei sau prietenilor etc.) și modurile în care ai putea să le depășești. 

Așa cum suntem emoționați înainte de o prezentare, se poate să ne simțim copleșiți și când ne gândim la deciziile pe care le facem în carieră. Dacă simți că nu ești sigur/ă, sau te simți blocat de indecizie, sunt programe gratuite care te ajută să dezvolți abilitățile de a lua decizii de carieră: 


Diana Coca
este absolventă de Psihologie. Îi place să împărtășească idei care ar putea să schimbe perspective. Iar dacă ar putea opta pentru o

super-putere, ar fi rezolvarea de probleme.

Post a Comment

O punte între profesioniști cu experiență și tineri la început de drum.

Florina Lendeczki – 0743 070 102
Bianca Biosa – 0747 056 266