Image Alt
Blog
Articole O decizie de carieră bună începe cu a te cunoaște pe tine

O decizie de carieră bună începe cu a te cunoaște pe tine

,,Tu ce vrei să devii când vei fi mare?”.

Pornim la drum lung cu întrebare grea. Unii nu știu, alții par să aibă o idee, puțini sunt cei care rostesc sus și tare ,,Eu vreau să fiu …”.

Cum de se întâmplă asta? De ce ni se așterne o ceață deasă în fața ochilor când auzim această ,,banală” întrebare? Haideți să facem împreună un mic exercițiu. Găsiți mai jos patru întrebări. Încercați să răspundeți cât mai repede și sincer la ele:

 
  • Care sunt trei puncte forte ale tale?
  • Care sunt valorile tale fundamentale, cele care îți ghidează viața zi de zi?
  • Care sunt trei lucruri pe care le faci cu plăcere (hobbyuri, pasiuni, activități etc.)?
  • La ce te pricepi foarte bine?

Se poate să-ți fi răspuns instantaneu. Sau mai greu. La unele întrebări chiar să nu fi avut nicio idee de răspuns. E un exercițiu care surprinde o părticică din ceea ce se numește AUTOCUNOAȘTERE. Este foarte important să te cunoști pe tine înainte a lua o decizie în carieră. Ca să nu ajungem să ne trăim viitorul în voia șansei, e important să ne angajăm activ în luarea deciziilor, direcționându-ne noi drumul în carieră.

Autocunoșterea presupune să-ți știi abilitățile, interesele, profilul de personalitate – tendințele noastre în a simți, a gândi, a ne comporta –, valorile și preferințele de trai (en. lifestyle). Cercetătorul și psihologul Jeffrey Greenhaus spune că pentru a lua o decizie bună trebuie să te cunoști pe tine și mediul în care trăiești. Sunt condiții necesare, însă nu și suficiente. Vei avea nevoie și să explorezi alternative de carieră, să-ți stabilești obiective, să pui la punct și să implementezi o strategie de atingere a lor. Ca într-un joc de șah. Autocunoașterea e regele, fără el nu ai cum să joci, dar nici nu poți câștiga doar cu el.

În 2018, Ejobs România a realizat un studiu care arată că cei născuți după 1980, adică Millenials și Generația Z, ajung să-și schimbe frecvent jobul, odată la 2 ani și jumătate. Odată cu înaintarea în vârstă, crește treptat și stabilitatea. În cazul vostru, ce criterii ați lua în calcul pentru schimbarea joburilor?

Dacă am trăi toți în lumea lui Harry Potter și am studia la Hogwarts, ni s-ar pune o pălărie pe cap și am ști pentru ce suntem potriviți. Cum acest lucru nu se întâmplă, ne rămâne nouă responsabilitatea să ne punem singuri pălăria. Și aici devine extrem de importantă autocunoașterea, e ca o sită. Ne ajută să filtrăm între multitudinea de meserii și oferte de lucru. Ne oferă criterii pentru a decide prima meserie, a doua meserie și așa mai departe. Pentru că știm deja, în lumea viitorului, niciunul dintre noi nu va avea doar una. Așadar, tu cine ești? Cine vrei să devii?

Referințe:

  • Ejobs Group SRL. “EJobs Study: 4 years, average duration spent by Romanian employees on a job.” doingbusiness.ro, 13 09 2018, https://doingbusiness.ro/article/ejobs-study-4-years-average-duration-spent-by-romanian-employees-on-a-job-3990. Accessed 27 02 2021.
  • Greenhaus, Jeffrey H., et al. “A Model Of Career Management.” Career Management for life, 5th edition ed., Routledge, 2019, pp. 83-99.


Otilia Calfa
 e studentă a Departamentului de Psihologie, Universitatea Babeș-Bolyai și Junior Human Resources Specialist într-o companie IT. Este voluntar EvoCariera, fiind unul dintre facilitatorii programului Get Ready. Depășește orice moment ciudat cu o glumă subtilă, iar motto-ul ei este: ,,ShouldWouldCould. Did!”

Post a Comment

O punte între profesioniști cu experiență și tineri la început de drum.

Florina Lendeczki – 0743 070 102
Bianca Biosa – 0747 056 266