Specialist sau pasăre colibri?
Creștem cu ideea că alegerea carierei este un eveniment unic, fix, iar ulterior, parcursul e unul prestabilit. Ne alegem direcția în care ne construim viitorul profesional în adolescență, adesea în plină de confuzie.
Cu direcția în gând, o luăm la pas sau la galop, cu obstacole, urcușuri, coborâșuri, ușoare abateri sau reconsiderări. Pe măsură ce înaintăm, costurile unei schimbări devin tot mai greu de suportat. Până la urmă, nu poți să alegi la nesfârșit și nici nu poți să stai simultan în mai multe luntre, nu-i așa?
De ce nu? Pentru a simplifica, vom aborda cariera din două perspective. Cea a specialistului, concentrat pe o carieră, cu abilități și cunoștințe rafinate în domeniul aferent, și cea a „păsării colibri”, care își asumă zborul între două sau mai multe cariere.
Specialistul
„Faci una și bună” rămâne o afirmație din popor intuitivă și validă pentru mulți dintre noi. Calea carierei unice nu a pierit. Concentrarea și anii de muncă asiduă într-un domeniu specific ne pot recompensa cu promovări, calificări, titluri sau alte forme de recunoaștere. În mod ideal, acestea reprezintă avantaje competitive pe piața muncii. Ne putem distinge prin cunoașterea temeinică și în profunzime a unei discipline particulare. Un astfel de plan de carieră oferă stabilitate și predictibilitate. Și poate fi nemaipomenit de potrivit pentru unii dintre noi. Având obiective clare și o cunoaștere profundă a sinelui, pașii necesari pot fi limpede așternuți pe o hartă a carierei personale.
Pe de altă parte, persoanele în care încolțesc și cresc mai multe pasiuni, se regăsesc adesea într-un proces de reconsiderare a propriei identități vocaționale, a locului de muncă sau a ocupației curente. În realitatea globală de azi este posibil, fezabil și chiar recomandat să îndrăznim să aruncăm un năvod mai larg în ceea ce privește slujba aleasă. Merită imboldul de a cerceta, măcar pe parcursul lecturii de față, posibilitatea unei cariere multiple.
Pasărea colibri
Pe lângă parcursul convențional al carierei, așa-zisa pasăre colibri poate alege multiple cariere secvențiale (sunt muzician, îmi dau demisia și devin bucătar – Gordon Ramsay) sau multiple cariere concurente (sunt strateg corporatist, ofițer al Marinei SUA, producător de muzică și autor în același timp – Kabir Sehgal).
René Descartes a fost filosof, matematician și om de știință, având specializări și în drept, teologie și medicină. El a publicat lucrări despre optică, geometrie, fiziologie și cosmologie și este în amintit ca „tatăl filosofiei moderne”. O poveste similară de devenire este cea a lui Steve Jobs. Inspirat de un curs de caligrafie, acesta a proiectat sistemul de operare Macintosh (Mac). Exemplele sunt unele deosebite, iar viziunea una elitistă, dar să nu neglijăm esențialul: multidisciplinaritatea poate fi fructificată și valorificată în succes.
„Tehnologia combinată cu artele umaniste și științe sociale oferă rodul ce ne face inima să cânte.” – Steve Jobs
Avantajele explorării
Unul dintre prețioasele avantaje ale cunoașterii și explorării mai multor domenii este descoperirea ariilor în care acestea interacționează sau, și mai semnificativ, unde ar trebui să interacționeze, făcând loc inovației. Putem conecta oameni și idei din rețele diferite pentru a aduce un plus de valoare tuturor părților.
Apoi, aspectul stabilității: putem avea, pe fundalul unui orizont extins, mai multă securitate și independență datorită carierelor multiple. Flexibilitatea și curiozitatea ce ne îndeamnă spre a experimenta mai multe tipuri de muncă pot fi sprijin indispensabil în situații critice. Șocul unei crize economice, de pildă, sau a falimentului întreprinderii pentru care lucrăm poate fi amortizat de o sursă suplimentară de venit sau un plan de rezervă.
Putem jongla cu mai multe cariere?
S-ar putea să ne surprindă modul în care, dând curs pasiunilor și curiozităților noastre, ne vom simți mai împliniți și vom performa în mai multe arii ale vieții. Important este și să ne acordăm timp pentru a ne adânci în procesul de autocunoaștere. Deciziile legate de carieră necesită reflecție și resurse de diferite feluri.
Este de înțeles că, odată ce depunem un efort considerabil și poate nesatisfăcător într-o anumită direcție, perspectiva unei reprofilări sau convingerea că am putea gestiona mai mult par neverosimile. Presiune exercită și gândul la posibilitatea de a fi ”pierdut timp”, ca o insultă la capacitatea de a lua decizii pentru propria persoană. Perspectiva volatilității mediului și a complexității individuale, în schimb, ne adresează altă întrebare: Ce am descoperit în acest timp? Despre sine, despre cariere, despre piața muncii? Ce sens pot oferi investiției mele în această carieră, la care îmi doresc acum să renunț?
Incontestabil este faptul că abordarea „păsării colibrii” nu este o mărime universală, potrivită tuturor, chiar dacă este tot mai des întâlnită. Este prețios, și nicidecum denaturat, un angajament puternic față de o singură carieră. Dar, dacă tindem spre schimbare, să ne asigurăm că nu este efectul unei plictiseli de moment. Câteva dintre aspectele pe care ar fi util să le luăm în considerare:
Managementul timpului
Un cuvânt de precauție: pentru a jongla eficient între două sau mai multe cariere, este nevoie de planificare și organizare meticuloase. Pentru a menține un echilibru, sunt utile (dacă nu esențiale) construirea unui plan, prioritizarea sarcinilor și respectarea termenelor, astfel încât să ne realizăm cu calm sarcinile.
Pauză
Programarea timpului de relaxare sau celui dedicat prietenilor și familiei este la fel de important. A alerga zilnic de la un birou la altul sau a presta brusc un volum dublu de muncă poate duce cu ușurință la epuizare sau burnout.
Identificarea pasiunilor
Cum ne simplificăm treaba? Alegând o linie de studiu sau un nou job într-un domeniu care ne interesează cu adevărat. Cu cât mai multă pasiune manifestăm pentru o activitate, cu atât greutățile vor fi mai ușor de tolerat. Probleme vor exista mereu, la orice job, oricât de mult am îndrăgi munca. Ce rămâne în puterea și controlul nostru este alegerea nodurilor pe care vrem să dezlegăm și a greutăților pe care vrem să le ducem.
Perioadă de probă
În considerarea unei alte cariere, în plus față de cea curentă, avem adesea posibilitatea unei „perioade de probă”. Munca voluntară sau la un tarif redus este o experiență ce poate satisface curiozități și pune la încercare stilul personal de viață.
Desfășurarea unui număr mai mare de cariere ne poate, așadar, permite să navigăm printre diversele rute existente atât secvențial, cât și simultan. Realitatea muncii este în perpetuă schimbare, iar noi putem avea de câștigat dacă dispunem de flexibilitatea de a ne modifica odată cu ea. Prin învățarea de noi abilități, extinderea rețelei sociale și descoperirea unor soluții cu adevărat creative, carierele divergente ne pot aduce împlinire și satisfacție.