

Viitorul muncii este…


Simona Miron este studentă la psihologie, pasionată de dezbateri și voluntariat, crede că poate realiza orice dacă e îndeajuns de motivată și își folosește agenda :).
În fiecare zi înveți, te pregătești, te dezvolți. Când te-ai gândit ultima data pentru ce? Cum va arăta piața muncii pentru care te pregătești acum? Care sunt abilitățile de care vei avea nevoie Imaginează-ți lumea muncii de peste 10 ani. Sau 20. Poți? Cum arată?
Am pregătit pentru tine o scurtă introducere în predicțiile despre viitorul muncii. Leagă-ți centura de siguranță, harta e incompletă, viteza e mare și e nevoie de multă agilitate. Principalele transformări anticipate pentru viitorul muncii sunt:
1) dezvoltarea sectorului de joburi sustenabile. Ce înseamnă sustenabilitate în piața muncii? O analiză din 2017, realizată de una dintre cele mai prestigioase companii de consultanță în domeniul muncii și angajabilității, a conturat patru scenarii pentru viitor:
2) digitalizarea accelerată. Încă de dinainte de pandemia Covid-19, analizele indicau automatizarea joburilor din producție sau servicii, și o creștere a numărului de joburi din domenii științifice și sociale, care necesită un nivel de educație mai ridicat. În acest context, abilitățile digitale devin nu doar un atu, ci o necesitate. Pandemia ne-a forțat folosim mai multă tehnologie și să ne adaptăm la lucrul la distanță, dar ne-a arătat și că, în continuare, contactul uman și abilitățile interpersonale rămân aspecte cheie al productivității și bunăstării noastre mentale.
3) accentuarea modelului de angajat flexibil. În topul abilităților care îți cresc șansele de a obține un job este flexibilitatea. Lista e întregită de skill-uri precum productivitate, eficiență, capacitate de învățare continuă și inteligența emoțională. Ar trebui să știi și că, în prezent, cele mai importante criterii de selecție a angajaților sunt experiența de lucru anterioară, cunoașterea unei limbi străine și completarea unor stagii de practică sau internship-uri. Reia cu atenție acest paragraf, joburile viitorului nu se vor baza doar pe „hard skills” precum analiza statistică sau cunoașterea limbajelor de programare. Ceea ce numim, de multe ori peiorativ, “soft skills”, adică abilitățile de convingere, capacitatea de a lucra sub presiune, de a gestiona relații conflictuale, sau de a ne coordona eforturile împreună cu alții sunt o adiție necesară. Angajatorii pun din ce în ce mai mult accent pe dezvoltarea personală și niciodată nu e prea devreme să începi să-ți dezvolți abilitățile interpersonale.
4) globalizarea joburilor. Pandamia ne-a dovedit încă o dată că granițele sunt o convenție. Poți să lucrezi din propria sufragerie pentru un angajator de oriunde din lume. Forbes estima că peste 40% dintre angajații din SUA sunt considerați nepermanenți, iar numărul lor va crește în următorii ani, sunt impactul lucrului de acasă, programului flexibil și al job-urilor ocazionale (‘side gigs’). Angajații încep să aibă mai multe oportunități pentru a-și croi singuri drumul în carieră, nefiind constrânși din punct de vedere geografic și temporal. Ideea de freelancer a devenit atât de populară, încât angajarea pe termen lung într-o aceeași companie pare aproape desuetă.
Un lucru este cert însă, viitorul muncii ne așteaptă cu numeroase opțiuni, iar cariera va înceta să mai fie privită ca un termen fix, rigid și descris doar de poziția unui angajat într-o ierarhie.
Referințe:
Simona Miron este studentă la psihologie, pasionată de dezbateri și voluntariat, crede că poate realiza orice dacă e îndeajuns de motivată și își folosește agenda :).