Trial & Error: Cum știi că ai ales calea potrivită în carieră?
De câte ori cei din jurul tău nu te-au încercuit cu întrebarea: „Ce vrei să devii atunci când vei fi mare?” O întrebare aparent simplă, dar care vine cu o presiune grea pe umerii tăi, mai ales când ești în clasa a XI-a sau a XII-a și trebuie să iei o decizie importantă pentru viitorul tău.
Dacă nu ai un răspuns la această întrebare deocamdată, să știi că nu ești singurul. Conform unui chestionar național aplicat de BestColleges, în 2022, pe un eșation format din 1.000 de elevi de liceu din Statele Unite ale Americii, 52% dintre participanți au susținut că simt o presiune în momentul în care trebuie să ia o decizie prea devreme pentru cariera lor. Și nu numai, aproape 1 din 3 elevi consideră că costurile facultății și luptele pentru sănătatea mintală le vor afecta planurile de viitor [1].
Chiar dacă realitatea din Statele Unite pare distantă de a noastră, e mai apropiată de câte ai crede.
A fost o presiune enormă pentru mine faptul că am mers la mate-info și aproape toată lumea își alesese o facultate tehnică. Cine te va mai lua în serios când vor vedea ce dezorientată ești cu alegerile în viață?
Sună cunoscut? Incertitudinea e firească în această etapă a vieții pentru că există multiple direcții profesionale pe care le-ai putea lua și numeroși factori de care trebuie să ții cont, cum ar fi cei financiari, familiali, sociali sau personali – propriile pasiuni sau aspirații.
Chiar dacă toți acești factori te influențează, la finalul zilei tot trebuie să iei o alegere. Și cum știi că alegi sau ai ales calea potrivită pentru tine în carieră? Răspunsul este complex. Drumul pe care îl alegi în călătoria ta profesională, este pavat cu numeroase obstacole, încercări, reușite sau eșecuri, probe de cunoaștere și autocunoaștere, care să te ajute să îți dai seama ce îți dorești cu adevărat din punct de vedere profesional. Un fel de trial & error*.
Pentru a înțelege mult mai bine conceptul de trial & error, am aplicat o serie de interviuri scurte unor persoane intrate deja în câmpul muncii, de la care am extras mai multe informații valoroase pentru tine care să-ți faciliteze înțelegerea acestui proces, și nu numai.
Premergător, ce i-ar fi ajutat încă din perioada liceului pe persoanele intervievate să știe înainte să aleagă o facultate?
M-ar fi ajutat să înțeleg cine sunt, ce îmi place, ce vreau și de ce sunt capabilă. Nimeni nu te pregătește pentru viață.
Răspunsurile au cuprins de la nevoia de a se înțelege mult mai bine pe ei înșiși, la accesul la diferite oportunități de voluntariat și până la existența unui program de orientare în carieră care să faciliteze accesul la informații și oameni din domeniile de interes, cum ar fi Alumni ai unei facultăți sau profesioniști din seria nCunoscutii a Evocariera [2]. Totodată, și-ar fi dorit să știe cum funcționează o carieră, dincolo de paradigma părinților. Că există domenii care apar și dispar, sau că sunt unele de care nu ai cum să știi încă din perioada liceului, când ești nevoit să îți alegi viitoarea facultate.
Ce studii au terminat și în ce domeniu lucrează/studiază în prezent?
Paul a terminat kinetoterapie și motricitate specială în cadrul Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, dar domeniul pe care l-a studiat nu îi oferea îndeajuns de multe oportunități în țară, astfel că s-a reprofilat pe domeniul IT. În ceea ce îl privește pe Cristian, încă din timpul specializării în Comunicare și Relații Publice, și-a dat seama că își dorește să ajute oamenii și a aplicat la specializarea Asistenți Medicali Generaliști, din cadrul UMF Cluj. Mădălina a urmat o facultate grea – Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, dar cerută în același timp pe piața muncii. Cu toate acestea, primul ei job a fost în domeniul marketingului pentru că îi stârnea curiozitatea și și-a dat seama că își dorește mult mai mult să aprofundeze acest domeniu. Răzvan lucrează în prezent în domeniul resurselor umane, mai exact consultant L&D (Learning and Development). Faptul că a studiat un domeniu suficient de general, i-a oferit oportuinitatea să aleagă dintr-o varietate mare de profesii.
O privesc ca pe un eșec faptul că nu lucrează, sau nu mai studiază, în domeniul în care s-au specializat inițial?
În unanimitate, aceștia au răspuns că NU. Paul spunea că poate fi percepută ca o pierdere financiară sau de timp, dar a urmat studii de specializare într-un domeniu care i-a plăcut cu adevărat. Cristian evidenția că ambele specializări pe care le-a urmat, se completează și îi lărgesc plaja de oportunități. Atât Mădălina, cât și Răzvan, îl văd ca pe un real câștig atât personal, cât și profesional. Răzvan chiar mentiona că acest proces de trial & error l-a ajutat să-și depășească limitele personale și a ajuns chiar să își vadă profesia ca pe o cauză, nu ca pe o meserie, o cauză de a contribui la binele societății.
Trăgând o linie de final, procesul alegerii unei profesii nu este static. De fapt, chiar are numeroase suișuri și coborâșuri. Înainte de a lua o decizie, trebuie să ai o perspectivă mult mai clară a ceea ce îți dorești, iar singurul proces prin care poți ajunge în acest punct, de cunoaștere și autocunoaștere, este tocmai prin experimentare, prin înfruntarea unor încercări și eșecuri, care să îți arate ceea ce îți place, sau nu, cu adevărat să faci în câmpul muncii.
P.S.: Facultatea și (prima) profesie nu îți definesc viața.
P.S.S.: Prin trial & error poți ajunge chiar să ai o carieră.
Conform dicționarului Cambridge:
*trial and error = o modalitate de a obține un scop sau rezolva o problemă încercând un număr diferit de metode și învățând din propriile greșeli făcute [3].
Surse consultate:
[1] BestColleges – Most High Schoolers Feel Pressure to Make Premature Decisions About Future [link: https://rb.gy/edql1a]
[2] Evocariera – nCuno?cuții: 6 Sfaturi în Carieră ale Profesioniștilor [link: https://rb.gy/g8zjoi]
[3] Cambridge Dictionary – trial and error [link: https://rb.gy/xofdkx]
Articol realizat de: Cristina Giurcanu